Evenimente

Cununia civila: cum se procedeaza si ce acte sunt necesare

Dacă ai ajuns la acest articol înseamnă că ești pe cale să te căsătorești așa că Felicitări! Nunta în sine este un eveniment extrem de fericit, însă cununia civilă are o procedură puțin mai anevoioasă. Noi am trecut recent prin acest proces și știm că am avut nevoie de câteva lămuriri, prin urmare vrem să vă ușurăm această etapă.

Alegerea datei pentru cununia civilă

Primul pas necesar este alegerea datei în care vreți să vă căsătoriți. Cei mai mulți aleg sâmbăta pentru că este singura zi disponibilă din weekend când se oficiază căsătorii.

Când alegeți data trebuie să țineți cont că puteți depune actele la Starea civilă de care aparțineți doar cu maxim 14 zile înainte de eveniment, dar nu cu mai puțin de 10 zile.

De exemplu, dacă vrei să te căsătorești civil pe 16 iulie 2022 (sâmbătă) trebuie să depui actele la Starea civilă pe 4, 5 sau 6 iulie 2022.

Verificați pe site-ul primăriei de care aparțineți dacă se pot face programări online. Noi am avut noroc și la Starea civilă Sector 4 unde ne-am căsătorit se pot face programări online. Va recomand să faceți din timp programarea, cu câteva luni bune înainte dacă este posibil. Noi ne-am căsătorit în iunie, iar programarea online am făcut-o din februarie.

La ce Stare civilă te căsătorești?

Căsătoria se efectuează la Starea civilă a sectorului sau orașului unde are domiciliul din buletin unul dintre viitorii soți. Dacă vreți să vă căsătoriți în altă localitate am înțeles că se poate, cu viză de flotant.

Pregătirea documentelor și efectuarea analizelor medicale

La depunerea dosarului pentru căsătorie la Starea civilă trebuie să fie prezenți ambii soți. Trebuie să aveți cu voi:

  • carte de identitate – original și copie
  • certificat de naștere – original și copie
  • certificatul medical care te declară apt pentru căsătorie (întocmit în urma efectuării analizelor)
  • câteva formulare care se primesc la Stare civilă și trebuie completate (publicația de căsătorie, declarația de căsătorie)

Fiți pregătiți să vă întrebe ce nume vreți să purtați după căsătorie și care va fi regimul matrimonial ales.

În București nu se achită nicio taxă pentru căsătorie. Presupun că este la fel și în celelalte județe.

Analizele medicale: când se fac și în ce constau

Pentru analize vă recomand să întrebați mai întâi la medicul vostru de familie sau la o clinică particulară. Noi am ales Medicover unde aveau un pachet constând în analizele prenunțiale și emiterea certificatului. Am plătit 320 lei pentru amândoi (160 lei/persoană).

Analizele efectuate sunt pentru HIV și sifilis și sunt analize de sânge.

Atenție! Certificatul medical este valabil doar 24 ore, așa că următoarea zi după ce ați primit certificatul trebuie să mergeți să depuneți actele la Starea civilă. Analizele medicale sunt valabile doar 14 zile.

Să luam din nou exemplul de mai sus pentru a înțelege mai bine: dacă vreți să vă căsătoriți pe 16 iulie 2022 și ați ales să duceți actele la Starea civilă pe 5 iulie, atunci pe 4 iulie trebuie să aveți gata certificatul medical, iar la analize ar trebui să mergeți cam pe 28-29 iunie. Analizele sunt gata cam în 3-4 zile în funcție de clinică, dar este bine să întrebați și să vă programați din timp.

Ziua efectivă a căsătoriei

A venit și ziua mult așteptată a căsătoriei! Chiar și atunci mai trebuie să țineți cont de câteva aspecte:

  • să aveți buletinele voastre în original
  • să aveți 2 martori (poate fi orice persoană care a împlinit 18 ani, inclusiv rude, părinți ) cu buletinele în original
  • chiar dacă o să mergeți la restaurant, de obicei la Starea civilă, după oficierea căsătoriei, ar trebui să vă serviți invitații cu bomboane/prăjituri și șampanie. Nu este obligatoriu, dar majoritatea cuplurilor fac acest lucru
  • aveți grijă să ajungeți cu minim 15 minute înainte de ora programată pentru căsătorie. De asemenea, procedura durează maxim 10 minute așa că rugați invitații să vină la timp sau chiar mai devreme, altfel riscă să nu mai prindă nimic. Când ajungeți la Starea civilă anunțați că ați venit și înmânați cele 4 buletine (ale voastre și ale martorilor) și apoi așteptați să fiți strigați.
  • exersați noua semnătură înainte. Dacă vă schimbați numele automat trebuie să vă schimbați și semnătura. Fiți pregătiți din timp pentru că o să semnați cu noua semnătură.
  • angajați un fotograf profesionist. Chiar dacă este o cheltuială în plus, este o cheltuială care merită. Voi o să fiți emoționați, invitații o să emoționați , așa că este posibil să rămâneți fără cine să vă facă poze în cel mai important moment al vostru de până acum. Găsiți din timp un fotograf și fiți siguri că o să aveți amintiri frumoase pentru toată viață. În funcție de Starea civilă la care o să mergeți este posibil să găsiți și acolo un fotograf profesionist, însă mai bine să fiți deja pregătiți.

Spor la pregătiri și dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri le puteți adresa în comentarii!

8 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *