Renovarea unei case: ghid complet pentru începători
Începerea unui proiect de renovare tinde să fie la fel de descurajantă, pe atât de interesantă – mai ales dacă nu aveți experiență în acest proces. Dacă ai urmarit măcar o emisiune de pe HGTV în care oamenii îşi cumpără şi renovează case ai văzut deja cât de multă muncă este, ce bugete au şi de cât ajutor profesionist ai nevoie.
Un plan bine pus la punct te va ajuta ca proiectul tău de renovare să iasă exact cum ţi-ai propus şi te va ajuta să economiseşti. Am pregatit pentru tine un ghid complet care cuprinde toate aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îţi renovezi casa.
1. Pune pe hârtie cum ar arăta casa visurilor tale
O schiţă pe hartie sau câteva cuvinte despre cum vrei să arate casa după renovare sunt un punct bun de plecare. Mai departe trebuie să te gândeşti dacă vei colabora cu un designer de interior sau vei merge doar pe gusturile tale. Ia în considerare faptul că renovarea nu este doar pentru câteva luni, 1 an, ci pentru mai mulţi ani.
2. Stabileşte stilul pentru care optezi
Clasic sau modern? Ai de gând să renovezi toată casa sau doar câteva camere? Dacă renovezi doar parţial vrei ca designul nou să fie în acord cu cel vechi? Sau ai de gând să renovezi şi celelalte camere mai târziu în acelaşi stil? Aceste întrebări trebuie să ţi le pui înainte de a începe procesul de renovare pentru că nu vrei să te trezeşti în mijlocul renovării că nimic nu se potriveşte cu nimic.
3. Stabileşte un termen limită
În primul rand, trebuie să te gândeşti dacă vei locui acolo cât timp se renovează sau trebuie să îţi cauti chirie sau să stai la o rudă. În funcţie de acest aspect este foarte important să stabileşti de la început cu echipa de muncitori cât timp va dura lucrarea de renovare.
4. Stabileşte bugetul
Nu porni la drum fară să ai un buget bine stabilit. Atunci când renovezi o să ai şi situaţii neprevăzute aşa că ar trebui să ai puşi deoparte 10-20% în plus faţă de cât ai bugetat pentru aceste situaţii. Lucrările de renovare nu durează foarte mult timp. Dacă vorbim, spre exemplu, de un apartament de 3 camere cel mai probabil va dura aproximativ o lună renovarea, aşa că dacă nu ai banii necesari va trebui să faci rost de ei într-un timp scurt şi va fi un stres în plus.
5. Cere referinţe atunci când angajezi o echipă de muncitori
Echipa care te va ajuta la renovare este unul dintre cele mai imporante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Dacă ei nu sunt disponibili sau nu fac o treaba bună totul stă pe loc.
Sfat: Gaseşte o echipă care are experienţă, poate oferi factură şi are referinţe bune de la lucrări anterioare efectuate recent.
6. Cumpără toate materialele de construcţii din acelaşi loc
Atunci când renovezi, mai ales dacă renovezi toată casa sau apartamentul, vei cumpăra multe materiale de construcţii. Cel mai bine este să le cumperi pe toate din acelaşi loc, în acest fel vei economisi şi bani, şi timp. Iar acum poţi face totul online, nu mai trebuie să alergi prin depozite după oferte.
Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro reprezintă un concept UNIC pe piața materialelor de construcții din Romania. Doar trimiţi lista de materiale la ei şi ai un consultant dedicat dacă ai nevoie de informații suplimentare despre produse. Marfa se livrează direct de la producător si ajunge la client în cele mai bune condiții, nefiind stocată prin depozite.
Nici nu trebuie să le ceri referinţe pentru că pe site-ul Vindem-Ieftin.ro găseşti recenzii video de la clienţi din momentul primirii comenzii. Recenziile sunt ordonate pe categorii: termoizolaţii, tencuieli decorative, amenajări exterioare, amenajări interioare, tâmplarie PVC etc. pentru a găsi cât mai uşor şi mai rapid ce ai nevoie.
7. Verifică periodic starea lucrărilor
Timpul înseamnă bani aşa că este în avantajul tău să termini renovarea cât mai rapid şi rezultatul final să fie pe gustul tău.
8. Decorează
Pasul final sunt decoraţiunile interioare. Fie că alegi o tencuiala decorativă, un tablou, rame foto cu poze de familie, toate întregesc locul şi fac din casă: ACASĂ.
Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2021.
8 comentarii
Carmen
Mi-ar fi placut acest articol in urma cu 6 ani :)) foarte util!
Bratu Gabriela
Of, e asa greu sa te apuci de renovare! Eu mai am nevoie de ceva banuti..
Ruxandra
Foarte utile sfaturile! Mulți încep cu ceva și apoi nu știu ce să mai facă.
Lucia Mihaela Curea
Un concept unic de care are mare nevoie piata romaneasca.
carmen alexa
Confirm ca ajuta enorm sa asterni toate dorintele si planurile pe foaie! Multumesc pentru recomandarea companiei de materiale de constructii, suna bine oferta lor!
Catalina Coman
Foarte utile sfaturile tale. Totul tine de organizare si rabdare pentru a gasi cele mai bune soluții.
Ioana S. Pavel
Voi ține și eu cont de acest ghid atunci când vom lua în calcul renovarea casei.
Rokolla
Si eu am in plan sa renovez casa bunicii si sper sa iasa ceva frumos