Carti

10 carti de dezvoltare personala care mi-au schimbat viata

In ultimii 3-4 ani am citit aproape exclusiv carti de dezvoltare personala, din domenii variate. Deja am pierdut sirul numarului de carti citite, dar vreau sa va prezint 10 dintre cele care mi-au schimbat viata si m-au facut omul care sunt astazi.

1. Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki

Cartea Tata bogat, tata sarac mi-a zdruncinat din temelii toate conceptele (putine, de altfel) pe care le aveam despre educatia financiara. In 2019 am reusit sa il intalnesc pe Robert Kiyosaki cand a venit in Romania. Curtea Veche a organizat in libraria Diverta Lipscani un eveniment cu participarea gratuita unde Robert Kiyosaki a tinut o prezentare urmata de o sesiune de autografe. Ma bucur ca am reusit sa il intalnesc personal si sa am autograful lui pe aceasta carte.

2. Banii, stapaneste jocul – Tony Robbins

Banii. Stapaneste jocul. 7 Pasi simpli spre libertate financiara de Tony Robbins este un ghid care se adreseaza tuturor celor care vor sa devina independenti din punct de vedere financiar si care vor sa isi asigure o batranete linistita, lipsita de grija banilor.

Pentru cartea de fata, Tony Robbins a depus o munca de documentare asidua, intervievand timp de sapte ani, 50 de oameni geniali in domeniul financiar, care au stiut sa castige bani si in perioadele economice bune dar si in cele mai rele.”

3. Clubul 5 am – Robin Sharma

Laitmotivul cartii este trezirea la ora 5 dimineata si beneficiile acestui obicei, dar este si un un roman motivational care te poarta totodata intr-o calatorie prin zone indepartate ale Pamantului pentru a-ti preda pilde despre viata.

4. Atomic Habits – James Clear

Din Atomic habits inveti:
– sa-ti construiesti un sistem pentru a deveni cu 1% mai bun in fiecare zi;
– sa renunti la obiceiurile rele si sa le pastrezi pe cele bune;
– sa eviti greselile comise in general de cei care incearca sa-si schimbe obiceiurile;
– sa depasesti lipsa de motivatie si de vointa;
– sa-ti dezvolti o identitate mai puternica si sa crezi in tine insuti;
– sa-ti faci timp pentru noile obiceiuri (chiar si cand viata o ia razna);
– sa-ti concepi un mediu care sa favorizeze succesul;
– sa faci schimbari mici, usoare, care ofera rezultate mari;
– sa-ti revii atunci cand te abati de la drum.

5. Poarta-te ca o doamna, gandeste ca un barbat – Steve Harvey

O carte dedicata femeilor care ne arata „secretele” barbatilor. O sa imi multumiti ca ati citit aceasta carte, doamnelor.

6. Cele 5 limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Relatiile nefericite se datoreaza adesea unui motiv simplu, dupa parerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experienta sa de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de incurajare, timpul petrecut alaturi de cel drag, cadourile, serviciile si contactul fizic. Cartea le abordeaza pe fiecare in parte, intr-un stil accesibil, din care nu lipseste umorul.

7. Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason

Probabil ati auzit macar o data sintagma „Plateste-te pe tine insuti primul”. Ei bine, din aceasta carte este si se refera la economisirea a 10% din venit chiar cand in momentul in care primesti venitul respectiv. Ne invata sa economisim mai intai si apoi sa platim facturile si celelalte obligatii.

8. Barbatii sunt de pe marte, femeile sunt de pe Venus – John Gray

O carte la care revin mereu atunci cand am vreo nedumerire. Este un manual al relatiilor de dragoste din anii 1990, perfect valabil si in prezent.

9. 4 ore – saptamana de lucru – Timothy Ferris

Timothy Ferriss este de parere ca teoria conform careia e bine sa muncim toata viata ca la final sa ne bucuram de rezultatele ei este invechita si depasita si ca nu se mai potriveste timpului prezent. El propune astfel un alt model de a munci si a trai, mai bine adaptat nevoilor omului modern. 

10. Inamicul este egoul – Ryan Holiday

Inamicul este ego-ul  este cartea care iti va aminti de pericolele egocentrismului, plecand de la un citat de Rainer Maria Rilke ce iti va ramane pentru mult timp in minte si care se refera exact la opusul egoismului:

„Sa nu credeti ca cel care incearca sa va consoleze traieste lipsit de griji, printre cuvintele simple si linistite care va fac bine uneori. Viata lui consta in multe neajunsuri si tristete si e cu mult mai modesta decat a voastra. Daca ar fi fost altfel, n-ar fi putut gasi cuvintele acelea niciodata.”

Alte articole din categoria CARTI gasesti AICI.

16 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *