Mama și bebe

Ce beneficii ai ca gravida cu domiciliul in Bucuresti

Încă nu făcusem anunțul oficial și aici pe blog, dar îl fac cu această ocazie. Sunt însărcinată cu primul bebe al familiei! Sunt deja în trimestrul 2, mă apropii cu pași repezi de trimestrul 3 chiar, și am adunat în aceste luni destule informații despre sarcină și despre beneficiile pe care le au gravidele și mămicile.

În primul, trebuie să știi că dacă ești însărcinată sau te afli în perioada de lăuzie poți beneficia de anumite servicii medicale gratuite, fie că ai sau nu asigurare de sănătate.

Femeile însărcinate şi lăuzele care nu au nici un venit beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei. Pentru a beneficia de aceste facilități, acestea trebuie să prezinte la casa de asigurări de sănătate copie după actul de identitate și adeverință medicală eliberată de medicul specialist.

Acest beneficiu este valabil pentru toate gravidele și lăuzele, indiferent de județul de domiciliu. Însă dacă locuiești în București mai ai un beneficiu important, indiferent dacă ai înregistrat venituri sau nu până acum și indiferent dacă ai un salariu mare sau mic: Voucherele Materna.

Vouchere Materna

Voucher-ul Materna Bucuresti se acordă oricărei femei cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință, de cel puțin 6 luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a 10 – a de sarcină.

Programul Voucher Materna se adresează doar femeilor care sunt gravide la momentul depunerii dosarului, pentru cele care au născut se acordă stimulentul pentru nou – născut. Despre acest stimulent găsiți informații AICI.

Voucherele Materna se folosesc pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale. Lista unităților medicale unde se pot folosi aceste vouchere o găsiți AICI.

Voucherele au fiecare câte o valoare de 1000 lei, împărțite în tichete de câte 50 lei, acordându-se de două ori:

 • După procesarea cererii se acordă primul voucher, în valoare de 1000 lei.
 • După intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină se acordă al doilea voucher, la cererea femeii gravide. Este interzisă acordarea de rest în bani la vouchere.
 • Fiecare gravidă beneficiază de vouchere în valoare de 2000 lei, indiferent de numarul feților. În cazul sarcinilor gemelare, valoarea voucher-ului nu se dublează.

Condiții de accesare

 • Domiciliul stabil în București sau resedința dobândită pe raza Municipiului București de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii.
 • La momentul depunerii dosarului, sarcina este de minim 10 săptămâni.
 • Nu înregistrează datorii față de bugetul local.

Acte necesare

 • Cerere-tip
 • Notă informare beneficiari-GDPR 
 • Declaratie de consimţământ se completează doar în cazul în care se depune dosarul/se ridică voucherul de către o altă persoană;
 • Copie după actul de identitate al femeii gravide/față-verso în cazul vizei de reședință-din care să reiasă domiciliul/reşedinţa de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului Bucureşti la data depunerii cererii.
  *dovada domiciliului/reședinței pe raza administrativ teritorială a Municipiului București de cel puțin 6 luni se face prin anexarea unei fotocopii după Cartea de Identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector
 • Certificat fiscal (în original cu semnăturile și ștampila unității emitente/digital cu semnătura electronică a unității emitente) emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
  *(Doar gravidele cu domiciliul sau reședința în sectorul 1, sectorul 3, sectorul 5 și sectorul 6 depun documentele fără certificat fiscal, eliberat de către DITL. În baza protocolului dintre DGASMB și DITL sector 1, sector 3, sector 5 și sector 6, interogarea se efectuează de către personalul Biroului Voucher Materna)
 • Adeverință (în original) eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii(semnată și parafată) în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii (trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului)
 • Copie a ecografiei (interpretarea, nu pozele) de confirmare a sarcinii incipiente sau după caz, ultima ecografie efectuată.

Citește și Beauty Box Notino January Edition – Fresh Start

Cererile privind acordarea voucher-ului MATERNA se pot depune atât fizic (Str. Constantin Mille, nr. 10, sector 1, București), de luni până joi, între orele 9:00-15:00, cât și în format electronic, DOAR la adresa de e-mail voucher.materna@dgas.ro.

Eu am depus online pentru ambele tranșe, am primit răspunsul destul de rapid și am fost informată când pot merge să ridic voucherele. Dacă gravida care a aplicat nu poate merge să le ridice trebuie să completeze Declarația de consimțământ de mai sus, iar cu acea declarație le poate ridica altă persoană împuternicită.

Voi știați de aceste vouchere dacă sunteți gravide?

S-ar putea să-ți placă și...

7 comentarii

 1. uite ca asta chiar e o facilitate! poate se extinde in toata tara, sa beneficieze cat mai multe persoane de ele!

 2. Eu am auzit de ele dar nu locuiesc in Bucuresti, insa mi se par de mare ajutor pentru cele care pot beneficia de ele.

 3. Un articol util pentru graviduțele din București.
  Prin urmare este de salutat idea ta.

 4. Sa tot fie astfel de facilitati pentru viitoarele mamici!!

 5. Eu am aflat despre beneficii si vouchere dupa ce-am nascut. Din pacate voucherele se ofera in functie de fiecare Judet in parte, iar pentru Galati nu aveau nimic de genul

 6. Bine de stiut pentru viitoarele mamici.

 7. Valoarea maxima trasata pentru acordarea voucher-ului Materna se acorda dupa implinirea 25 saptamani si nu se acorda in scop preventiv. Pentru femeile cu varsta de peste 35 de ani conditia minima este implinirea saptamanii a 20-a.

  Felicitari pentru vestea grozava! Este minunat sa afli ca vei avea un bebelus in curand. Profita de aceasta aventura unica in viata ta si desfasoara-te in fiecare moment sanatos si fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *